Parkitect is een beetje een vreemde game. Sinds 2015 kan het al gespeeld worden, maar toch is het nog niet af. Het spel is namelijk beschikbaar via Steam Early Access, wat wil zeggen dat je de makers van het spel ondersteunt door het alvast te kopen. Omdat het spel nog niet af is, krijg je de testversie als bedankje. Op het moment van schrijven heeft Parkitect een twee jaar durende alpha-status verlaten en is bèta 1 net beschikbaar. Het zou dus oneerlijk zijn om het spel af te rekenen op het feit dat het onvolledig aanvoelt.
Elke week biedt Texel Raptor een blik in de keuken via een blogpost op Tumblr, waarin verteld wordt hoe het spel ontwikkeld wordt. Maandelijks krijgen de spelers een nieuwe update waarin de veranderingen die in de voorbije weken getoond werden inbegrepen zijn. Zo wordt het spel elke maand een beetje vollediger en zo blijft Parkitect ook altijd vrij nieuw aanvoelen.
Work in progress
Parkitect heeft er al een lange weg opzitten. Eigenlijk ontstond het idee al drie jaar geleden. “Het begon in 2014, toen RCT4 net gereleaset was – dat spel voor mobiele toestellen. Ik merkte dat het bouwen van achtbanen in dat spel extreem gesimplificeerd was en dat de achtbanen niet onderhevig waren aan een simulatie van de zwaartekracht. Dit leek mij vreemd in een spel over pretparken en een spel in de RCT-reeks,” zo vertelt Sebastian Mayer, de bezieler van Parkitect. “Ik was net afgestudeerd aan de universiteit, ik had veel vrije tijd en ik vroeg me af hoe moeilijk het zou zijn om coaster physics te programmeren. Dat ging ik dus proberen. Al gauw had ik iets dat werkte, en als je een achtbaan hebt, dan wil je natuurlijk ook passagiers…