Hier zijn we het gewend dat de naam van een pretpark vaak eindigt op ‘-land’. In Italië geeft men daar graag wat meer zwier aan en wordt vaker gekozen voor ‘-landia’. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk Mirabilandia, maar ook Leolandia en Fiabilandia zijn parken van een zeker formaat die met het achtervoegsel gaan lopen. Het park dat we in deze ‘Onbekend? Onbemind!’ bespreken, koos zelfs twee keer voor een dergelijke naam. Na het ietwat fantasieloze Fantasilandia, besloot het zich te hernoemen naar zijn vestigingsplaats Fasano én naar zijn belangrijkste attractie: Zoosafari Fasanolandia was geboren. Naast het dierenpak vind je er ook een attractiepark, waarvan een Eurofighter van Gerstlauer en een inverted coaster van Fabbri de belangrijkste trekpleisters zijn voor nieuwsgierige achtbaanfanaten.
Wie ooit al het voorrecht had om Liseberg te mogen bezoeken, zal bij het oprijden van de Via dello ZooSafari misschien onwillekeurig moeten terugdenken aan het Zweedse pretpark. Precies zoals de heuvel waarop de sierlijke achtbaantrack van Helix en Lisebergbanan kronkelen, doemen in Fasano de silhouetten van de plaatselijke Gerstlauercoaster, het reuzenrad en de vrijevaltoren op in de hoogte. De sfeer is gezet, al zal je wel je best moeten doen om bij de rest van je bezoek nog meer vergelijkingen te vinden met het stijlvolle Liseberg.
Op safari in Zuid-Italië
Aan het einde van de Via dello ZooSafari moet je een keuze maken. Ofwel parkeer je je auto op de parking (vooral de schaduwrijke plaatsen onder de zonnepanelen zijn felbegeerd), ofwel rijd je doodleuk het park binnen. Want de safari, die leg je gewoon af met je eigen voertuig. Kort na het oprijden van het terrein vind je aan je linkerzijde de Masseria Pedali, het gebouw waar het voor dit park allemaal begon. Dit witte bouwwerk was oorspronkelijk een boerderij, gelegen aan de voet van de Selva di Fasano-heuvel, in de zuidoostelijke Italiaanse regio Apulië. Gianmatteo Colucci, doctor in de rechten en briljant zakenman die vele boerenbedrijven in economisch moeilijke tijden hielp rechthouden, had andere plannen met deze plek. Zijn vriend, televisiegezicht Angelo Lombardi, bekend van het programma ‘L’amico degli animali’ (‘De vriend van de dieren’), hielp hem om de boerderij te transformeren tot dierenpark…