Freizeitpark Ruhpolding, gelegen in de Beierse regio Chiemgau, is allesbehalve een doorsnee pretpark. Je vindt er wel een achtbaan, een koggemolen en een bootjesglijbaan, maar dit zijn niet de attracties die je het meeste bijblijven. Het zijn vooral de vele uitbeeldingen van sprookjes of lokale ambachten en de uitdagende spelletjes die het bosrijke park zijn unieke charme geven.
Rondom een zeventiende-eeuwse houtzagerij in Ruhpolding opende Ernst Schuster in 1967 een sprookjespark. In 1979 verkocht hij het park aan Peter Aigner, nadat die een paar jaar eerder het Fränkisches Wunderland had gesticht. Freizeitpark Ruhpolding is nog steeds in de handen van de familie Aigner, maar wordt inmiddels geleid door de jongste zoon van Peter, Ludwig. In de laatste jaren zijn er onder zijn leiding een aantal grotere mechanische attracties bijgekomen. In 2011 opende het park een Shuttle Family Coaster van Gerstlauer en ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van het park in 2017 werd een bootjesglijbaan geplaatst. Toch wordt ook bij deze moderne attracties de filosofie van het park niet verloochend: het park wil “geen trends achternalopen, maar investeren in duurzaam amusement, dat past bij de locatie en de geschiedenis van het park.”
Een stevige klim
Als je aankomt bij het park, is er van de recente grote attracties nog geen spoor te bekennen. Bij de parking word je opgewacht door een reusachtig beeld van de berggeest Rübezahl, een figuur uit de Duitse folklore. Vanaf zijn standplaats voert een bijzonder steil wandelpad richting de ingang van het sprookjespark. Die bescheiden ingang is gedecoreerd als een slot met een ophaalbrug. Vlakbij deze entree bevindt zich de oude houtzagerij, waar vroeger kromhout werd gezaagd dat gebruikt werd voor het maken van sleeën en hamen voor paarden. Twee animatronics beelden balkenzagers uit lang vervlogen tijden uit.
Een sprookjesachtige start
Freizeitpark Ruhpolding is grofweg in twee helften opgedeeld, gescheiden door een weg. In de onderste helft van het park bevinden zich vooral sprookjes en uitbeeldingen van oude ambachten. Vele van de uitgebeelde sprookjes zijn klassiekers in het genre. Zo vind je traditionele taferelen van Doornroosje, Sneeuwwitje en een heksenhuisje terug. In een Duitstalig sprookjespark kunnen ook Max en Moritz niet ontbreken. De kwajongens, die in 2020 in de Efteling hun eigen attractie krijgen, zijn in Freizeitpark Ruhpolding bezig met het doorzagen van een houten bruggetje, volgens het originele prentenboek van Wilhelm Busch uit 1865 de derde van zeven streken.
Sommige van de uitgebeelde sprookjes verrassen de bezoekers door met beperkte middelen toch een erg dynamische voorstelling in elkaar te steken. Zo verschijnt in de uitbeelding van ‘De Wolf en de Zeven Geitjes’ de wolf in verschillende gedaantes door het raampje en eindigt de vertelling zelfs met een heuse jump scare. Wie niet graag nat wil worden, blijft best uit de buurt van de dolfijn. Met een druk op de knop …