Wildwaterrivieren of rapid rivers zijn een welkome toevoeging voor pretparken, zeker op warme zomerdagen. De ene is al wat kalmer dan de andere, maar over het algemeen krijgt elke inzittende wel minstens één druppel tot enkele emmers water te verwerken gedurende het verloop van een dergelijke attractie. Maar waar komt dit populaire attractietype eigenlijk vandaan?
Het idee is eigenlijk ontsproten aan het brein van Bill Crandall, destijds de directeur van Six Flags Astroworld. Hij had in 1972 het kajak-evenement op een aangelegde wildwaterbaan op de Olympische Spelen van München bijgewoond en droomde van een soortgelijke ‘rivier’ in zijn park waarop bezoekers veilig een afdaling zouden kunnen maken. Hij ging met zijn idee aankloppen bij Intamin, die het idee verder uitwerkte en in 1980 een prototype installeerde in Six Flags Astroworld. Hoewel Intamin de hoofdleverancier is en blijft van rapid rivers, sprongen andere leveranciers als Hafema en Hopkins Rides ook mee op de kar na enkele jaren. Maar wat onderscheidt de ene wildwaterrivier van de andere? Aankleding en ritervaring zijn daarbij belangrijke factoren en zijn ook de voornaamste elementen die gebruikt werden ter creatie van onderstaande lijst. Iemand zin in compleet doorweekte kledij? Haal die handdoeken maar alvast boven!
Radja River (België)
Al zijn de Bengal Rapid River in Bellewaerde Park en El Rio in Bobbejaanland zeker geen slechte voorbeelden van rapid rivers, kunnen we niet om de Radja River in Walibi heen. Radja River is één van de grote klassieke attracties die ons land rijk is, en hij behaalde in 1988 zelfs een wereldrecord voor het grootste debiet van een rapid river in de wereld, met name 30 miljoen liter water per uur, dat is 8.333 liter per seconde! Deze attractie werd in 1988 gebouwd door Intamin en was (en is) nog steeds één van de meest indrukwekkende wildwaterrivieren op het Europese vasteland. Met zijn reusachtige vlotten voor 12 personen, onberekenbaar ritverloop, de mogelijkheid om andere bootjes voorbij te steken en vooral een vrijwel gegarandeerd nat pak voor minstens de helft van de inzittenden blijft deze attractie voor een ongemeen spannende tocht zorgen in pretparkland die haar gelijke in de Benelux niet kent en menig rapid river wereldwijd ver achter zich laat. Of Radja River haar eerste plek in België behoudt, zien we allicht in 2024 wanneer Bellewaerde Park uitpakt met een Spinning Rapids van de fabrikant Intamin.
Djengu River – Toverland (Nederland)
Al is de Efteling zeker een park vol verwondering en kunnen heel wat andere pretparken enorm wat bijleren over hoe men de aankleding en thematisering van het gros van de attracties heeft aangepakt in Kaatsheuvel, moet de 350 meter lange Piraña uit 1983 – momenteel de oudste rapid river ter wereld – het wat ons betreft toch afleggen tegenover Djengu River in Toverland, een Hafema-attractie uit 2013. Deze attractie bevindt zich in het hart van de Magische Vallei en is voorzien van een heel leuke soundtrack door IMAscore. De aankleding rondom het traject is misschien niet meteen van wereldklasse te noemen, toch is de wachtrij en dan vooral het laatste gedeelte daarvan – doorheen een fluorescerend woud binnenin het stationsgebouw – dit zeker wel. Wat ons betreft de topper in Nederland qua rapid rivers…