Uitleggen wat virtual reality precies is, hoeven we niet meer te doen, maar hoe is het zo ver gekomen dat het op een achtbaan terecht gekomen is? Daar zit het bedrijf VR Coaster achter. Samen met Mack Rides ontwikkeld het een technologie waardoor het mogelijk wordt om op een gemakkelijke manier een goede virtual reality ervaring op een achtbaan te creëren.
De grootste uitdaging is het beeld te laten gelijk lopen met de achtbaanrit. Hiervoor kwam VR Coaster met een draadloos verbindingssysteem als oplossing op de proppen. Op de achtbaantreint komen één of meerdere black boxes (afhankelijk van de lengte van de trein) die draadloos connecteren met de VR-bril. Op een set wielen van de trein komt een motion sensor die detecteert wat de positie van de trein op de baan is en stuurt deze gegevens door naar de black boxes. Deze verwerken deze data en sturen ze vervolgens door naar de VR-brillen zodat deze weten welk fragment ze moeten afspelen en indien nodig kunnen bijsturen.
We bezochten in de afgelopen maand vijf achtbanen met Virtual Reality in vier verschillende Europese pretparken om de verschillende ervaringen met elkaar te vergelijken. Bij welke achtbaan zou de beleving het best tot zijn recht komen?