Wie aan de termen ‘blauw’ en ‘stekelvarken’ denkt, maakt wellicht onmiddellijk de associatie met Sonic The Hedgehog. Dit olijke figuurtje werd voor het eerst geïntroduceerd in het ondertussen vintage computerspel ‘Rad Mobile’ uit 1991 van computerspelgigant Sega. Sonic kwam hierin voor als hanger aan de achteruitkijkspiegel van de wagen van de speler. Het eerste spel dat volledig aan dit personage was gewijd, heette ‘Sonic The Hedgehog’, eveneens uit 1991. Al snel werd het blauwe stekelvarken, oorspronkelijk ontwikkeld door Sega als het antwoord op het figuurtje Super Mario Bros van Nintendo, gebombardeerd tot mascotte van het Japanse bedrijf. We zouden overigens nog bijna vergeten dat de originele naam van Mario gewoonweg Jumpman was. In combinatie met de goede verkoopcijfers van de spelconsole Sega Genesis, ook wel bekend als de Mega Drive, keek Sega als snel naar mogelijke bijkomende vormen van entertainment om aan hun fanbase voor te stellen. En zo brachten de jaren ’90 van vorige eeuw Sega World London en Sega World Sydney voort. Beide indoorparken werden bijna even snel gesloten als dat ze geopend werden: geen van beide toeristische attracties overleefde het gedurende meer dan 4 jaar.
In den beginne
Deze indoorpretparken kwamen uiteraard niet uit het niets. In de eerste helft van de jaren ’90 werd door Sega het plan naar voren geschoven om speelhallen in Japan, maar ook in Taiwan, op te waarderen en aan te kleden met elementen van intellectual properties uit hun portfolio. Het concept van de Sega World-parken werd Europa binnengeleid dankzij de overname van Deith Leisure, een distributeur van arcade-machines, door de Europese tak van Sega. De Trocadero in Londen (aan Piccadilly Circus) was origineel voorzien als locatie voor een Sega-centrum waar bezoekers konden genieten van wat vrijetijdsbesteding, maar dan wel op kleinere schaal in vergelijking met een ander voormalig Sega World-centrum dat in juli van het jaar 1993 in Bournemouth was geopend voor het grote publiek. Deze plannen werden uiteindelijk in de prullenmand gegooid en in januari 1995 werd een akkoord bereikt met Nick Leslau, toenmalige eigenaar van de Trocadero, om een volwaardig Sega World-themapark op poten te zetten (qua insteek vergelijkbaar met dat van Joypolis) dat op 20 juli 1994 werd geopend in de Japanse stad Yokohama. Na de opening van dit complex in september 1996 werd door Sega gesteld dat ze hoopten om vanaf dan elke maand een Sega World of Sega-park te kunnen openen ergens in Europa.
Sega World Sydney in Darling Harbour, gelegen in hartje Sydney, zag het levenslicht op 6 maart 1997. Eén van de drijvende krachten achter de ontwikkeling van dit complex was Kevin Bermeister, oprichter van multimediadistributeur OziSoft. Vanaf 1987 begon OziSoft op stoom te komen door Sega Enterprises Japan te vertegenwoordigen op de Australische markt. In 1994 sloegen Bermeister en Sega de handen in elkaar ter vorming van Sega OziSoft Pty Limited, een bedrijf dat vanaf dan exclusief de computerspellen van Sega in Australië aan de man zou brengen…