Ze zijn al populair sinds de 19e eeuw – en zelfs eerder! – carrousels. Toen Thomas Bradshaw in 1861 de eerste draaimolen die niet door mensen of dieren werd aangedreven, voorstelde op de Aylsham Fair, had hij er meer dan waarschijnlijk geen flauw benul van hoe populair deze attractie doorheen de jaren zou worden én blijven. Elk zichzelf respecterend pretpark heeft er minstens één staan en ook op kermissen kan je niet naast het vaak groot aantal draaimolens kijken. Leuk weetje: de meeste draaimolens in Amerika en Europa draaien tegen de klok in hun rondjes. In het Verenigd Koninkrijk bewegen ze hoofdzakelijk met de klok mee. Door de jaren heen werden draaimolens ook meer en meer gezien als statussymbolen. Hoe rijker versierd, hoe beter, was het credo, soms op het potsierlijke af. Of men nu houdt van carrousels of niet, men kan niet ontkennen dat door de decennia heen echte parels van draaimolens tot stand zijn gekomen. In dit artikel worden de mooiste, meest aparte en meest interessante merry-go-rounds van het Europese vasteland onder de loep genomen. Wees gerust, we zullen er niet te hard omheen draaien!
Korhinta – Holnemvolt Park Budapest
Beginnen doen we in Hongarije. Het feit dat de Korhinta–carrousel al operationeel is sinds 1906 is niet het meest fascinerende weetje. Deze draaimolen onderscheidt zich van al de rest omdat de meeste houten paarden dwars staan op de draairichting van de molen, terwijl bij 99 % van alle andere molens ooit gemaakt ter wereld dit uiteraard parallel is aan de draairichting. De paarden aan de buitenste ring kunnen door een simpel mechanisme voor– en achterwaarts bewegen, waardoor een gevoel van galopperen gecreëerd wordt. Niet alleen zijn de houten paarden mooi uitgedost, het historische gebouw eromheen is minstens even indrukwekkend. De stijl is overigens art nouveau. Momenteel is deze draaimolen onderdeel van de dierentuin van Budapest.
Antikes Pferdekarussell – Europa-Park
De ‘Antikes Pferdekarussell‘ oftewel ‘The British Carousel‘ in Europa-Park is eveneens een vat vol geschiedenis en nostalgie. De draaimolen dateert uit het jaar 1900 en werd gemaakt door – hoe kan het ook anders – Mack AG. Met een capaciteit van 600 personen per uur willen we zelfs niet beginnen tellen hoeveel enthousiaste kinderen (en volwassenen uiteraard) deze carrousel al gedaan hebben. Concreet betreft het een originele, handgemaakte paardencarrousel zoals er niet al te veel meer in Europa en de wereld over zijn, toch niet van dit kaliber. Een prachtig uitgewerkt paviljoen met spitse toren herbergt deze attractie.
Eden Palladium – Europa-Park
Europa-Park kan met nog een tweede parel van een carrousel pronken: naast ‘The British Carousel‘ is er namelijk nog de ‘Eden Palladium‘. Deze attractie werd door Europa-Park ingehuldigd op 1 december 2012 maar dateert eigenlijk uit 1909 en is dus een tikkeltje jonger dan de ‘Antikes Pferdekarussell‘. Hij werd gemaakt in de Franse stad Angers en was al kort na de bouw ervan een populaire attractie op verschillende kermissen in Frankrijk. Na 30 jaar dienst te hebben gedaan belandde de draaimolen in…