Intamin doet de laatste tijd goede zaken in Frankrijk. Zo wordt momenteel in Parc Astérix druk gebouwd aan Toutatis, een multilaunch-achtbaan die die doet denken aan Velocicoaster in Universal Studios Islands of Adventure. Maar ook buiten de klassieke Franse pretparken kon Intamin de afgelopen jaren goede zaken doen. Objectif Mars opende in 2020 in Futuroscope, de eerste grote achtbaan voor dat park. In juli 2021 opende in het voor de meeste fans wellicht relatief onbekende park Vulcania een achtbaan getiteld Namazu! Tijdens de zomervakantie van 2021 in de Auvergne besloten we dit onbekende park toch eens te gaan verkennen. Daarbij werden we hartelijk ontvangen door commercieel directeur Frédéric Goullet én door marketingmanager Violette Legille.
Dag Frédéric en Violette, wat is Vulcania eigenlijk?
Violette: Vulcania is een interactief themapark rond 3 thema’s: ‘vulkanen’, ‘natuurlijke fenomenen’ en ‘de aarde in de ruimte’. Het draait hier dus – in tegenstelling tot wat de naam zou doen vermoeden – niet alleen om vulkanen.
Bij binnenkomst in het park zie je meteen het centrale gebouw, of wat wij noemen ons ‘historisch gebouw’. Het gebouw is een soort reusachtige gestileerde zwarte vulkaankegel met gouden binnenzijde en is het meest iconische van het park. Diep onder de vulkaankegel vind je een pruttelende vulkaankrater met dreigende soundtrack en lichteffecten, die af en toe ‘uitbarst’: erg sfeervol! In de gebouwen rond de vulkaan vind je een aantal tentoonstellingen en attracties terug rondom het thema vulkanen.
De achtbaan Namazu is het centrale herkenningspunt voor ons tweede themagebied, de natuurlijke fenomenen, en is opgevat als een basis voor onderzoek naar aardbevingen. Het derde themagebied, aarde in de ruimte, zal als centrale attractie het grootste planetarium van Frankrijk bevatten, dat momenteel nog in opbouw is. De opening wordt verwacht in de loop van 2022.
Frédéric: Het DNA van Vulcania is om iets bij te leren terwijl je je amuseert. Mensen die hier vooral komen om zich te amuseren, zullen hier zeker ook iets van hun gading vinden. Uiteraard hopen we dat we tijdens hun bezoek toch hun nieuwsgierigheid kunnen prikkelen, zodat ze iets meer te weten willen komen over bepaalde fenomenen die ze tijdens de attracties hebben beleefd. We definiëren ons dus niet als een klassiek pretpark, maar wel als een combinatie van een themapark, een ontdekkingspark en een familiepark.
Wanneer en hoe is Vulcania ontstaan?
Frédéric: Het project is eigenlijk de realisatie van een droom uit 1986 van Maurice en Katia Krafft, een beroemd koppel Franse vulkanologen die echte pioniers waren op het gebied van vulkanisch onderzoek. In 1991 zijn ze beiden omgekomen in een tragisch ongeval op de Japanse vulkaan Unzen, waar ze getroffen werden door een hete gloedwolk. Zij hadden het idee en de droom om de fascinerende wereld van vulkanen, waarover ze zo gepassioneerd waren, toegankelijk te maken voor het grote publiek door een grootschalig pedagogisch themapark op te zetten over dit thema. De Auvergnestreek is om twee redenen een interessante locatie. Hier liggen namelijk 80 vulkanen vlakbij elkaar die geklasseerd zijn als UNESCO-werelderfgoed, zeer uitzonderlijk dus. Ook de centraal in Frankrijk gelegen locatie in een al toeristisch aantrekkelijk gebied leek hen zeer geschikt…